top of page

Systemisch werk / Familie opstellingen

Family Walking On the Beach - Famillieopstelling

‘’Om het leven voorwaarts te leven, moet je het achterwaarts begrijpen’’  

-Wibe Veenbaas –

Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven als je worstelt met terugkerende patronen, relatieproblemen, vragen over je kinderen, ouders, broers of zussen. Maar ook vragen over onverklaarbare gevoelens als woede, verdriet, hang naar de dood of verslavende middelen kunnen beter begrepen worden vanuit een opstelling.

​

Er zijn verschillende soorten systemen. Je gezin van herkomst is de belangrijkste, je ouders, voorouders en kinderen. Maar dan kan je ook nog deel uitmaken van een organisatiesysteem, je werk, of als kind van het onderwijssysteem.
 

In het werken met opstellingen zijn er drie basis dynamieken/principes waar familiesystemen zich door laten leiden. Wanneer deze dynamieken gevolgd worden blijft er balans in het systeem. Wanneer een of meerdere van deze principes niet kan worden nageleefd ontstaan er blokkades in het systeem.

​

1. Iedereen staat op zijn eigen plek

Elk systeem kent een bepaalde ordening. Een ouder moet op de plaats van een ouder staan en het kind op de plaats van een kind. In het algemeen is de ‘hoofdregel’ dat ‘wie er eerder was, voorgaat op wie later is gekomen’. Deze regel bevordert in het algemeen de continuïteit, het voortbestaan van een systeem, of het nu een familie is of een organisatie.

 

2. Er is een balans tussen geven en nemen(/ontvangen)

Wanneer er te veel gegeven of genomen wordt binnen een relatie kan er disbalans ontstaan. De uitzondering is de relatie tussen ouder en kind. Een ouder geeft en een kind neemt. Wanneer dit andersom gebeurt, dan wordt dit principe overtreden en kunnen er blokkades ontstaan in het familiesysteem

 

3. Iedereen hoort er bij

Wie of wat hoort er bij en wie niet? Systemen willen graag compleet zijn. Met name onterechte uitsluiting, anderen buiten beschouwing laten die wel betrokken zijn in het systeem/interactie blijkt verstorend te werken.

Wat kan een familie opstelling voor je doen?

​

Tijdens een systeem/familieopstelling kijk ik met jouw vraag mee in jouw systeem. Systeem therapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd.
Het is een methode om samen te kijken naar waar klachten vandaan komen, dit doen we door je naaste omgeving bij een vraagstuk te betrekken. We kijken hoe jij zelf in de situatie staat en hoe personen of factoren uit je omgeving van invloed zijn. Want je emoties, verwachtingen, de manier waarop je reageert, dat staat allemaal niet op zichzelf. Je gezin van herkomst bijvoorbeeld heeft een grote invloed op hoe jij je tegenover anderen verhoudt.
In het dagelijkse leven kunnen bijv. bepaalde pijnen steeds terug komen. En wist je dat dit ook ellende en het verdriet van eerdere generaties zou kunnen zijn (dit kan tot 7 generaties terug!). Onbewust ben je loyaal aan je ouders, grootouders en voorouders. En onder jouw blokkades/klachten kan hun pijn, verdriet, boosheid en andere emoties verborgen liggen.

Voorbeelden van vragen bij een tafelopstelling:

  • Waarom blijven mijn klachten steeds maar terug komen?

  • Waarom heb ik altijd problemen met mijn moeder of vader?

  • Ik heb zo’n moeite met mijn baas, ik begrijp het niet.

  • Ik voel me zo angstig, onzeker of somber. Hoe komt dat?

  • Ik wil graag grenzen leren stellen.

  • Het lukt me maar niet met relaties, hoe komt dat?

  • Hoe komt het dat ik steeds weer tegen dezelfde problemen aanloop?

  • Wat houdt mij tegen om mijn eigen leven vorm te geven?

  • Waarom voel ik me altijd zo schuldig?

  • Ik wil niet langer voor alles en iedereen verantwoordelijk zijn.

  • Hoe kom ik van mijn depressieve gevoelens af?

  • Wat kan ik doen aan mijn eenzaamheid?

  • Ik kom niet over het verdriet van mijn scheiding heen.

Systemisch werk

We proberen samen de (on)logica ervan te begrijpen. We maken het visueel met een tafelopstelling met houten poppen en gaan opzoek naar de dynamiek die dit gedrag bestuurt.
Bewustwording op deze stukken; het begin van elk proces dat onzichtbaar lijkt.

Een sessie duurt 60 tot 75 min.
Investering : 100 €

bottom of page